Kezdőoldal
Helyi hírek
Kitekintő
Kultúra
Gasztronómia
Fotóalbumok
Adatbank
Fót Központi Könyvtár
Fóti Közhasznú Polgárőr Egyesület
Fóti képek
Fóti képek 2014

Írjon nekünk

Üzenetküldés

Egy nap a Facebook világa nélkül - FLORÁLIA

Dunakeszin, 2015.04.18-a, várakozások és izgalmak napja volt. Mindenki egy emberként szorított, hogy a rendezvény, amelyet egy már hónapokon át tartó aprólékos és hosszadalmas munka előzött meg, megvalósuljon. A helyszínválasztás (Duna-part) már csak az éppen virágba boruló fák miatt is tökéletes volt, de az egyéb dekorációs elemek is mind a tavaszköszöntő ünnep hangulatát tükrözték.
A regisztrációnál szinte kígyóztak a sorok, annyian jöttek el a FLORÁLIÁ-ra. Az ünnep nyitányát Dióssi Csaba Dunakeszi Város Polgármesterének köszöntője alapozta meg, aki ezen felül folyamatos munkájával segítette a rendezvény lebonyolítását. A FLORÁLIA lényegét és közösségformáló szerepét pedig Eich László a tankerület igazgatója mutatta be a résztvevők számára.
Hihetetlenül pozitív volt, hogy a gyerekekkel együtt teljes családok jöttek el. Úgy véljük, hogy a mai rohanó világunkban nagyon fontos, hogy ezek az együtt töltött idő színvonala emelje a család életének minőségét. A rendezvény mindegyik eleme nagy sikert aratott.

Az iskolák rendkívül kreatívan készültek fel településük bemutatására. A táncosok Nagyné Szöllősi Márta tanárnő vezetésével olyan könnyedséggel mozogtak a színpadon, hogy a közönséget teljesen magukkal ragadták. A zeneiskolák a különféle dallamokkal és hangszerekkel, kiváló aláfestő zenével szépítették az ünnepet. A jelmezbe bújt lányok gyönyörűek voltak, hűen ábrázolták az általuk megszemélyesített Istennőket, a fiúk pedig praetorként díszelegtek. A múzeumpedagógiai foglalkozás figyelemfelkeltő, és új történelmi ismeretekkel gazdagító volt. A gladiátorok és légiósok bemutatója is elvarázsolta a sok fiatalt. Aki szereti az állatokat és elég bátorságot gyűjtött még lóhátra is ülhetett. Az ügyesebbek pedig kipróbálhatták magukat az ókori mini olimpián. A sárkányhajó a kellemetlen szél ellenére is látogatott volt, sűrűn szelte a habokat a vendégekkel. A drog prevenciós foglalkozás során önmagukról és társas kapcsolataikról tudhattak meg többet a gyerekek. A mozgalmasabb programok közben pedig a LUCULLUS-i lakomán a régi időket felelevenítő gyümölcskosarakból csemegézhettek a program résztvevői. Aki még többre vágyott annak a megjelent árusok is különleges ételekkel, finomságokkal szolgáltak, illetve voltak olyanok is, akik különböző kézműves alkotásokkal kápráztatták el a tömeget. Az ünnepet az iskolák által készített koszorúk vízbe bocsátásával zártuk, amely áldozat Flóra Istennő tiszteletére, és az élet ciklusának megújulását szimbolizálja. Valamennyi eseményről fotó és videó is készült, amelyek megtekinthetőek lesznek Facebookon, a Florália flashmob Dunakeszi-Sorry no Internet today csoportban, melyhez előbb csatlakozni szükséges a https://www.facebook.com/groups/1635500530017330/ linken.

A rengeteg visszajelzés alapján, nem volt hiábavaló várakozásunk, egy sikeres és élményekben gazdag eseménynek lehettünk részesei. Ezúton is szeretnénk megköszönni a tankerületnek, az iskoláknak, minden szervező civilnek és szervezetnek a segítő és támogató munkáját! Reméljük, sikerült a hagyományt teremteni e gyönyörű tavaszi ünneppel. Jövőre szeretettel várunk mindenkit, hogy ismét együtt töltsünk el egy ilyen szép napot!

A szervezők munkáját megköszönve: Baróka Bianka asszisztens (Fót)